Forretning
Kilde: Unsplash

Lige meget hvilken sportsgren vi taler om, så findes der ikke en eneste træner, der kunne finde på at sætte et hold uden ordentlig træning og forberedelse.

Selvom der er mange mennesker involveret i et sportshold, så tilfalder æren dem der udfører og opnår sejrene, altså selve holdet. Hvis virksomheder satte sig for at fungere på samme måde som professionelle sportshold gør det, så ville de vækste meget hurtigere med lavere omkostninger. Så hvad er det egentligt der gør et sportshold succesfuldt, og hvordan kan virksomheder lære af dem?

Øvelse gør mester

Et sportshold der vil vinde titler stopper aldrig med at træne. Faktisk bruger de længere tid på at træne end at spille kampe. Ser vi på medarbejderne rundt i virksomhederne, er det fuldstændigt omvendt. Specielt i salgsafdelingerne. Her træner de ikke nok før de ”går på banen” så at sige. I stedet træner de med kunderne i troen om, at det er den bedste måde at lære det på. Det kommer med den konsekvens, at virksomheden mister salg.

Hav en klar plan

Professionelle sportshold overlader ingenting til tilfældighederne, og der er således altid en plan med det de udfører. Det er noget der bliver trænet, analyseret, gentænkt og studeret før de går ud og spiller. Se bare på en mand som Pep Guardiola, der regnes for at være en af de bedste fodboldtrænere i verden. Han er kendt for at være perfektionist, og han planlægger således alt ned til mindste detalje. Det har uden tvivl været afgørende for Manchester Citys succes, og meget af hæderen for deres seneste Premier League-titel skal således tilskrives til Guardiola.

Kilde: Unsplash

Han har nemlig været exceptionelt god til at få spillerne til at tænke som en enhed i stedet for bare at være 11 individualister på banen. Det er den mentalitet, der gør Manchester City så svære at spille mod. Mange regner dem af den årsag for at være det bedste hold i verden, og når vi kigger på odds er de faktisk også favoritter til at vinde Champions League, som er det ypperste inde for klubfodbold.

Virksomheder har altså meget at lære fra trænere som Guardiola, der gør alt hvad han kan, for at klæde sine spillere så godt som muligt på til opgaven. Virksomheder bør altså have manualer til de ansatte med helt klare strategier som skal følges. Her bør det være klart hvordan de bør tale til kunderne, hvordan de bør opføre sig i en given situation og hvordan de overvinder indvendinger.

Opstil et fælles mål

I fodbold er det sådan at når en spiller scorer, så gavner det hele holdet. Det er derfor at de er så glade for Messi i Barcelona, hvor han igen i år lykkedes med at blive topscorer i ligaen.

I fodbold handler det altså ikke om at konkurrere mod hinanden internt. Det handler i stedet om hvordan man kan arbejde bedst muligt sammen, så man kan score så mange mål som muligt. Det er på samme måde vigtigt, at alle i virksomheden arbejder hen mod det samme mål og med en sund kultur. Det giver motivation hos den enkelte medarbejder, ligesom det gør det klart hvad der egentligt forventes af den enkelte.

Virksomheder der ønsker at vækste har altså meget at lære fra professionelle sportshold. Bliver disse tre råd implementeret i virksomheden, kan det være med til at skabe et effektivt hold, som med glæde går ud og arbejder mod et fælles mål, som kan hjælpe virksomheden med at vinde kampen.

Besvar