Er der fortsat udsigter til afkastningspotentiale på det danske aktiemarked?

Det danske OMX C25 indeks, som er et aktieindeks over de 25 mest omsatte aktier på Københavns Fondsbørs – også kaldet NASDAQ Copenhagen, er i skrivende stund steget hele 42,93% det seneste år. Dette er et udtryk for, at de danske virksomheder har været i stor vækst. I marts måned var kursen på indekset faldet til 990 kr., hvorefter den er eksploderet, og nu bliver handlet til hele 1.597 kr. pr. aktie. Det har fået mange investorer til at spekulere over, om toppen mon snart er nået?
Det simple svar er nej – for umiddelbart klarer selskaberne omfattet i indekset sig fortsat ekstremt godt. Dog ser verdensøkonomien på nuværende tidspunkt ud til at være kategoriseret som lettere ustabil, hvilket ellers ikke har afspejlet aktiekurserne i Danmark – og det er netop det, at de danske investorer er bange for pludselig skulle ske.

Finans

Kilde: Pixabay

For bedst muligt at komme så komplekse spørgsmåls til livs bliver vi nødt til at gå tilbage og kigge på kursudviklingerne igennem de seneste 20 år.  
Dow Jones Industrial Average, et indeks skabt for at kunne måle de største industrivirksomheder på det amerikanske aktiemarked, er de seneste 20 år steget 156,72%. S&P 500, som er et af verdens mest velkendte indeks, og repræsenterer over 500 store amerikanske virksomheder, er ligeledes steget 142,02% de seneste 20 år. Disse stigninger bakker op om teorien, at aktiemarkedet altid er, og vil forblive profitable, hvis blot ens personlige tidshorisont er langsigtet nok. For selv med disse svimlende procentvisestigninger er der enkelte år, hvor indeksene har oplevet store fald.


Men det er ikke ensbetydende med, at alle selskabsinvesteringer alene er profitable ved en lang tidshorisont, kategoriseret ud fra en 5-årig tidshorisont. Eksempelvis har den danske virksomhed ISS, som blev børsnoteret i 2014, gennemgået noget af en rutsjebanetur. Ved børsnoteringen blev aktien handlet til en kursværdi på 186,80 kr., hvorimod de i dag handles til 98,38 kr. På deres kurspeak i 2017 blev de handlet til 283,70 kr., og har derfor oplevet et fald på 65,32% sidenhen.

Hvis du er nået hertil i artiklen, er du uden tvivl selv en dedikeret investor med interesse i dansk erhvervsliv – og ønsker at blive beriget med ny information. Det skal dog nævnes, at denne artikel ikke er udarbejdet som en opfordring til specifikke investeringer, og du bør altid tale med din bankrådgiver for at vurdere, om en given investering passer til dig og din personlige investeringsprofil samt risikovillighed.

Som opsummering kan det siges meget enkelt: hvis du har en langsigtet investeringshorisont, er der fortsat stort potentiale i danske aktier. Kodeordet i en sådanne strategi er ”IS I MAVEN”. Nogle år vil du uden tvivl opleve fald, hvorimod du i andre ikke vil kunne få armene ned af begejstring.
Så vi opsummere lige teorien: aktiemarkedet er, og vil forblive profitabelt, hvis blot din personlige tidshorisont er langsigtet nok, samt at din portefølje er risikospredt på forskellige markeder og indenfor forskellige industrier – virksomheder små som store.


Men ikke alle investorer er interesseret i at sidde og fumle med interne årsregnskaber, årsrapporter osv., og vælger derfor, at investere i ting de i forvejen interessere sig for. Her kan vi eksempelvis tage udgangspunkt i en performanceaktie som Parken Sport & Entertainment, som bl.a. ejer fodboldklubben FC. København. En måde hvorpå man kan undgå disse komplekse analyser, er ved at følge med i FCK’s fodboldkampe i Superligaen. Der er rig mulighed for at tilegne sig ny viden omkring udviklingen i selskabet ved blot at kigge på odds satser udbudt af spil på sport virksomheder, også kaldet sportsbookmakere, da de kalkulerer chancerne for, hvorvidt en given klub vinder enkelte kampe og- eller sågar går hen og vinder mesterskabet. Disse resultater er alle med til at rykke på en performanceaktie såsom eksempelvis Parken Sport & Entertainment – enten i en positiv- eller negativretning.


Kilde: ‘Parken from the air 2’ by Thue C. Leibrandt (CC BY-SA 3.0)

Uanset hvad, den danske økonomi vokser og vil fortsat tilbyde mange muligheder for både erhvervsdrivende og investorer.

Besvar