Det sker selvom Folketinget ville forhindre, at hjælpepakkerne skulle gå til selskaber baseret i skattely. Se listen nederst i artiklen.

Regeringens hjælpepakker kommer ikke kun danske virksomheder og lønmodtagere til gode.

TV 2 har gennemgået de selskaber, som har modtaget lønkompensation fra staten i forbindelse med coronakrisen. 247 af selskaberne er i sidste ende helt eller delvist ejet af selskaber i lande, som eksperter definerer som skattely.

Det er blandt andre eksotiske øer som Bermuda og De Britiske Jomfruøer, men der er også selskaber med base i Holland, som ifølge flere eksperter er et skattely.

Virksomheder må ikke benytte skattely

Den 18. april blev Folketingets partier enige om, at hjælpepakkerne ikke skulle udbetales til ”virksomheder med base i skattely”.

Socialdemokratiets skatteordfører, Troels Ravn, understregede hensigten få dage senere i et interview med Politiken:

– Det er en klar betingelse, at virksomheder ikke må benytte skattely, hvis de skal have del i de statslige hjælpepakker under coronakrisen. Denne regering har – om nogen – sat sig i spidsen for at komme efter dem, som skatteplanlægger, sagde Troels Ravn.

Men syv virksomheder, som har fået del i hjælpepakkerne, er netop med i selskabskonstruktioner, som er designet til ikke at betale skat, vurderer to eksperter i skatteregler.

Konstruktion med formål at undgå skat

Der er tale om følgende syv virksomheder:

  • Synoptik
  • Sportsmaster
  • Babysam
  • Gate Gourmet
  • Lagkagehuset
  • Euro Cater
  • BC Hospitality Group.

Medlem af Skatterådet og ekstern lektor på CBS Christen Amby har gennemgået virksomhedskonstruktionerne og regnskaberne for de syv virksomheder.

– De har alle sammen en konstruktion, hvis umiddelbare formål er at undgå at betale skat af udbytte til de udenlandske ejere, vurderer Christen Amby, der tidligere har været valgt til borgerrepræsentationen i København for SF.

Han er udpeget til Skatterådet af den tidligere skatteminister Karsten Lauritzen fra Venstre.

Skatteadvokat og tidligere kontorchef i Skat Michael Bjørn Hansen har samme vurdering:

– Man har helt klart lavet de her virksomhedskonstruktioner for at undgå at betale skat. Jeg kan ikke se, hvad grunden ellers skulle være for at have de her virksomheder i alle de lande, som netop har den fordel, at man betaler meget lidt, hvis overhovedet noget, i skat.

Kilde: Tv2 / Ritzau

Besvar