Om Fidget Spinners

En Fidget Spinner er en form for stress lindrende legetøj. En almindelig Fidget spinner består af kuglelejere i midten, som får spinneren til at snurre rundt i høj hastighed. Fidget Spinners bliver fremstillet af en række forskellige materialer, herunder messing, rustfrit stål, titan, kobber og plast.

Legetøjet er blevet kendt for at kunne hjælpe folk, der har problemer med at fokusere eller er rastløse (såsom folk med ADHD, autisme, angst eller stress). Eksperter har dog delte meninger om denne påstand, med nogle understøttende det, mens andre argumenter for, at legetøjet faktisk kan være mere distraherende.

Selv om de blev opfundet i 1990’erne, er spinneren for alvor blevet et populær legetøj i 2017. Ofte markedsføres Fidget Spinners, som et legetøj med sundhedsmæssige fordele, som tidligere nævnt. I 2017 begyndte legetøjet at blive brugt af skolebørn, hvilket resulterer i nogle skoler (i specielt USA) er begyndt at forbyde spinners i skolen. Begrundelsen for dette er; at legetøjet blev en distraktion i klasseværelset. Andre skoler tillader legetøjet, hvor det diskret, dog aktivt bruges af børn med henblik på at hjælpe dem med at koncentrere sig, specielt børn med ADHD.

Design

Fidget Spinners er designet med den hensigt at lindre stress. Almindelige Fidget Spinnere består af en, to eller tre strenget design med et kugleleje i dens centrum, med en cirkulær flade. En person holder i midten af spinneren, og spinder den rundt. Fidget Spinners er fremstillet af forskellige materialer, herunder messing, rustfrit stål, titan, kobber, aluminium og plast. Til kuglelejerne anvendes ofte keramik, metal (rustfrit stål eller krom), og andre hybride designs. Derudover kan lejerne være anderledes for at justere for design, spin tid, vibrationer og støj, hvilket fører til unikke sensorisk feedback.

Stigning i popularitet

Den 23. december 2016 offentliggjorde James Plafke fra Forbes en artikel, der beskriver Fidget Spinnere som et “must-have kontor legetøj i 2017.” I slutningen af marts, begyndte brugere på de sociale medier; såsom YouTube og Reddit, at uploade videoer og gennemgå, samt udføre tricks med Fidget Spinnere.

Herefter begyndte Fidget spinnerens popularitet, at stige kraftigt i april 2017, hvor top søgningerne i Google var vedr. Fidget Spinners. Ligesom det kom på Amazons Top 20 liste over det bedste sælgende legetøj

Herefter begyndte modefænomenet også at gå amok i Danmark, og de butikker der havde Fidget Spinners i april og maj, fik hurtigt udsolgt – Faktisk udtaler flere legetøjsbutikker, at de ikke har oplevet noget lignende før, hverken med den populære Yoyo, Hønseringe, Pokemon eller Kendama. Dog er flere butikker begyndt at sælge Fidget Spinner i DK. Du skal dog være opmærksom på at flere webshops har 2-3 ugers leveringstid på dem, dette skal forretningen oplyse inden dit køb.

Brug på skoler

Med den hurtige stigning i spinner popularitet i 2017 – kombineret med spinnere ofte annonceres med fordele for personer med ADHD og autisme, begyndte mange børn og teenagere, at bruge dem i skolen. Skolerne rapporterede om at de kunne hjælpe nogle børn med at holde fokus i timen og i frikvarteret, så de ikke lavede noget de ikke skulle, eller var et forstyrrende element. Nogle skoler rapporterede også, at børnene var begyndt at handle og sælge Fidget Spinners, og at de var blevet til et problem, hvilket resulterede i en bandlysning (i enkelte stater i USA, red.). Det er dog indtil videre ikke gået så vidt i Danmark, men det vil ikke være underligt at det også sker efter sommerferien, at der laves et eller andet form for restriktion i brugen, specielt i timerne. Hvordan man skal lave en restriktion er spørgsmålet? For nogle elever, kan de sagtens virke som et godt hjælpemiddel, hvis de har et handicap (ADHD eller Autisme), mens det for almindelige elever bare vil være et legetøj.Postet by Moeller via AdSet linkbuilding network