Halloween kommer fra USA

I de moderne USA er de to dage omkring Halloween blevet en decideret art karneval – med okkulte og gyseragtige undertoner, hvor børn og voksne klæder sig ud i uhyggelige og skræmmende Halloween kostumer som for eksempel spøgelser, monstre, vampyrer, hekse og banditter, etc. Udendørs kan du se “uhyggelige” dørdekorationer, eller Halloween græskar med indvendigt stearinlys. Det er på selve Halloween aften, at børnene går rundt i kvarteret og ringer på dørene for at få slik.

Halloween i Danmark

I Danmark har vi ikke traditionelt fejret Halloween – da det er en amerikansk skik, der har vundet mere og mere indpas indenfor de seneste år.

Derimod har vi i den protestantiske kirke, som den danske Folkekirke tilhører, Allehelgensaften. Det er aftenen inden Allehelgensdag.

Allehelgensdag falder altid 1. søndag i november og datoen varierer derfor en smule fra år til år. Mens den Amerikansk Halloween altid falder den 31. oktober – hvert år.

Den Amerikanske Halloween

Den amerikanske “Halloween” begyndte at vinde popularitet i Danmark, da Ekstra Bladet i 1998 tog initiativet til det første af en række årlige Halloween-arrangementer i Scala, med gyserfilm-maratoner, gevinster til bedste udklædning m.fl. I år 2000 begyndte Fætter BR at sælge Halloween-ting, og i 2006 begyndte Tivoli at holde åbent i efterårsferien, hvor haven til lejligheden dekoreres med Halloweenpynt, såsom græskar, hekselandsby etc. I 2008 deltog 264.00 mennesker i Tivolis Halloween-arrangement, som har gjort efterårsferien til havens mest besøgte periode om året — inklusive både sommer og jul. Dens popularitet i Danmark kan direkte måles i den nationale græskarproduktion, der i løbet af få år er steget til 400.000 græskar i 2008.

Halloween er også tid for udklædning, og skal du bruge udklædningstøj til børn, er det bare med at shoppe løs!

”Trick or Treat” på Halloween

Trick-or-treating er en skik, der er blevet udbredt i USA navnligt siden 1950´erne. Udklædte børn går rundt i nabolaget, og ringer på dørene, når der lukkes op, råber de “trick-or-treat”. Ofte har husets beboere særlige slikposer klar, er måske også selv klædt ud og har udsmykket huset.

Halloween har i Danmark ikke været specielt stort før, men i løbet af de seneste ti år har antallet af praktiserende Hallow-voksne vokset enormt. Og der er en god grund til. Det er den ene nat i året, hvor voksne kan klæde sig ud som enhver fantasi, de ønsker, og har deres person skjult bag udklædning og masker.

Denne popularitet går langt ud over at hjælpe børnene med at vælge deres kostumer og uddeling af godbidder. Man ser derfor flere og flere voksne i kostume, når de udleverer deres godbidder ved hoveddøren. Ligesom mange voksne holder fester med Halloween buffet mm.

Mange virksomheder holder desuden firmafester og tillader eller ligefrem tilskynde deres ansatte til at bære kostumer på arbejde som en del af Halloween ånd. Natklubber holder kostume konkurrencer med nogle temmelig vilde præmier til de bedst udklædte personer eller par.Postet by Moeller via AdSet linkbuilding network